Tchajwan. Poslední kapka od Síkely. Přišla rána i z vlastních řad

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
15.08.2023 4:40 | Komentář

Zatímco světový gigant ve výrobě čipů z Tchajwanu oznámil, že evropskou továrnu postaví v Německu, český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela mluví o tom, jak se z Česka může stát evropská velmoc právě ve výrobě čipů. Kritika na jeho hlavu padla i z řad koalice. Těžko sem mohou investoři přicházet, když jim stát nevytváří podmínky. Zazněla i ostřejší kritika.

Tchajwan. Poslední kapka od Síkely. Přišla rána i z vlastních řad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela před jednáním vlády

Prázdninové vody české politiky v minulém týdnu rozčeřila zpráva, že tchajwanský gigant TSMC zabývající se výrobou čipů vybuduje v Německu u Drážďan obří továrnu. Tato tchajwanská společnost je dle mediálních zpráv největším výrobcem čipů na světě.

Zatímco němečtí političtí lídři nikterak nezanevřeli na spolupráci s komunistickou Čínou, jednou z největších ekonomik světa, na Tchajwanu si delegace českých politiků prakticky podávaly kliku u dveří s tím, že to pro Českou republiku bude výhodné a přinese značné investice. Jenže továrna na tolik potřebné čipy nebude u nás, ale právě v Německu. Vládní koalice v Praze za to sklidila z řad opozice kritiku a posměch.

Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP09) je pro Česko výhra i to, že továrna bude v Německu. „Stavba tchajwanské továrny na výrobu čipů je pro nás výhra, ačkoli nebude stát u nás, ale v Německu. Drážďany jsou mimochodem vybrány strategicky také proto, že jsou blízko našich hranic a s naším zapojením se počítá. Při realistickém zvážení možností je však samotná výroba čipů v ČR nyní nemožná. Samotná výroba však není jediný článek dlouhého řetězce. Ti, kdo jsou v této věci orientováni, vědí, že delší dobu usilujeme o výzkum a design čipů a začínáme mít výsledky,“ uvedla Pekarová na sociální síti X s tím, že i němečtí politici jezdili na Tchajwan. 

V pondělí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) oznámil v rozhovoru pro SeznamZprávy, že Česká republika se může stát evropskou velmocí ve výrobě čipů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

soukromá firma investuje v německu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQtoš , 15.08.2023 10:30:06
jijich vláda jim do toko nekecá, ani nemůže, vláda 5K čr zírá a plácá blbostě, nepravdy des děs běs informace, ... bude někdy líp??

|  6 |  0

Další články z rubriky

ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

22:02 ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

Vládní ani opoziční tábor ve volbách neposílily. S takovým hodnocením přispěchal pár dnů po volbách …